Wiepkje Spoelstra

‘Maak een kastelement met een zwenkwiel’. Met deze summiere informatie werden wij, eerstejaarsstudenten Vormgeving en Communicatie (Ichthus Hogeschool, diploma 1995), het bos in gestuurd. Ik was verrukt. Want wat is een kast eigenlijk? Een uitgebreid onderzoek naar de essentie van ‘het ding’ volgde.  Met als resultaat een telefoonbijzettafelobject voor in de ontvangsthal van een bedrijf dat iets deed met koeien.

Op de kunstacademie (KABK, diploma 2006) werden de opdrachten nog beknopter. Met ‘Daar waar je in bent’ konden we het uitzoeken. Smullen!  Want wat is ‘in’, wie ben ‘je’ en waar ben je dan in? Uiteindelijk trakteerde ik mijn klasgenoten op een geluidsopname van een rondje hardlopen. In ons midden lagen mijn bemodderde hardloopschoenen.

Beide keren genoot ik van het proces. Dat was niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Ik voelde die kast, ging ‘zitten’ in de woorden ‘daar waar je in bent’. De filosoof in mij was gewekt. Ik ontdekte de kracht van associatief denken en hoe je van niets, iets kon maken; ofwel filosoferen met je handen. En zo werk ik nog steeds. Iedere keer als ik aan iets nieuws begin, in opdracht of voor mijn eigen werk, voelt het altijd als een soort afdalen in mezelf, op zoek naar de juiste woorden en beelden.

Tot ik het licht zag als kunstenaar, werkte ik als ontwerper van websites, redacteur van (web)teksten, illustrator en communicatieadviseur in het bedrijfsleven en bij de rijksoverheid. In 2012 lukte het me om beide liefdes te combineren en begon als freelancer onder de naam Inductiedochters.
Na het afronden van de post-hbo-opleiding Beroepskunstenaar in de klas (AHK, diploma 2017) ging ik de klas in met taal- en beeldende lessen en geef sindsdien les aan iedereen die  op een andere manier aan de slag wil met creativiteit en verbeelding.

Als kunstenaar maak ik natuurlijk ook eigen werk dat je kunt zien op mijn website Wiepkje Spoelstra.